SEILATEN SYKSYYN RISTEILY HELSINKI - TUKHOLMA - HELSINKI 6. - 8.9.-21 VIKING GABRIELLA LAIVALLA

Alla muutama kuva Drottningholmin linnasta ja sen puutarhasta. Linna toimii Ruotsin kuningasparin asuntona. Valitettavasti korona tilanteen vuoksi linnan sisätiloihin ei ollut mahdollisuutta mennä. Kuvat sihteeri Pirkon kamerasta.

Haapakosken Järvimalmiruukin alueen rakennuksia. Ruukin perustamislupa myönnettiin 1842.

KESÄRETKI PIEKSÄMÄKI - VARKAUS - VALAMO 4. - 5.8.2021

Matkalla mukana 41 Jämsän Eläkkeensaajien jäsentä. Kohteina olivat Pieksämäellä, tutustuminen kaupunkiin kiertoajelun merkeissä, Pöyhölän pappila, Haapakosken Järvimalmiruukki. Varkaudessa kohteena Metallisen musiikin museo ja majoitus hotelli Oscarissa. Heinävedellä matkasimme Heinäveden reittiä pitkin, kanavien kautta Valamon luostariin. Paluumatkalla poikkesimme vielä iltakahvilla Partaharjun leiri- ja lomakeskuksessa Salvos-järven rannalla, Pieksämäen kupeessa.

Kiitos matkalaisille, Pohjolan Matkalle ja kuljettaja Mäkisen Mikalle!

Alla sihteerimme Pirkon ottamia ja muotoilemia kuvia ja myös matkanvetäjä Pertin kameran kuvia. Klikkaamalla kuvaa saat suuremman.

Opastuskierroksen jälkeen siirryimme lounaalle Pöyhölän Pappilan miljööseen.

Pappilalla on pitkä historia, joka ulottuu 1500 - 1600 luvulle saakka. Silloin paikkaa viljeli Pöyhösen suku, josta myös paappilan nimi on saanut alkunsa. Pappilan käyttöön tilan jo autioituneet rakennukset otettiin 1600-luvun lopussa.
Pappila oli seurakunnan omistuksessa aina 1950-luvulle saakka. Viimeinen rovasti joka Pöyhölässä asui, oli Artturi Siivonen. 1950-luvun jälkeen pappilaa isännöi Nuorten Naisten Kristillinen Yhdistys parinkymmenen vuoden ajan. Nykyisin pappila on Minna ja Marko Vihosen omistuksessa ollut vuodesta 2003 alkaen. (teksti lainattu pappilan historian sivuilta)

Lounaan jälkeen matkamme jatkui hiukan Pieksämäeltä etäämpänä olevalle Haapakosken Järvimalmiruukin alueelle.

Ruukki edustaa 1800-luvun rouheaa ruukkialuettta aidoimmillaan. Vanha teollisuusalue on ollut suljettu tehdasympäristö. Konepajan toiminta loppui 2011 ja omistus siirtyi Pauli K. Väänäselle. Nykyisen omistajaperheen jäsenet Jari Väänänen ja Jaana Ruotsalainen asuvat ruukilla kunnostaen pihapiiriä ja rakennuksia.
Paikka on ainutlaatuinen, oikea teollisuushistorian aarreaitta, sillä tehdashallissa ovat koneet ja laitteet tallella, työmiesten arki on aistittavissa. (teksti lainattu ruukin esitteestä)

Haapakoskelta osan matkasta matkasimme hiukan mutkaista ja kuoppaista hiekkatietä pitkin kohti Varkautta, siellä ensimmäisen matkapäivän viimeinen kohteemme oli Mekaanisen Musiikin Museo.

Museo on syntynyt Liisa ja Jürgen Kempfin rakkaudesta antiikkiin ja musiikkiin. Varkaudessa museo on aloittanut toimintansa 1.4.1988. Sitä ennen se toimi Tuusniemellä 7 vuoden ajan jona aikana kävijöitä oli lähes 100 000! Kokoelma oli kasvanut 70 instrumentista 110 soittimeen.
Tällä hetkellä museo on toiminut perheyrityksenä 32 vuotta. Mekaanisen musiikin museo toimii sisulla ja sydämellä, rakkaudesta asiakkaisiin, musiikkiin ja mekaanisiin instrumentteihin!

Yövyimme Varkaudessa hotelli Oscarissa. Aamulla matkamme jatkui Karvion leirintäalueen satamaan. Siellä meitä odotti 86-paikkainen m/s Sergei-alus. Matka jatkui Heinäveden reittiä pitkin kohti Valamon munkkiluostaria. Vesireitillämme oli kolme kanavaa, yksisulkuinen Karvion kanava, seuraaksi Taivallahden kaksisulkuinen kanava ja viimeisenä meidän reitillä Varistaipaleen nelisulkuinen kanava. Se on pudotuskorkeudeltaan Suomen suurin, 14,2 metriä, pituutta 1100 metriä. Rakennettu vuosina 1911 - 1914.

Hieman vajaan kolmen tunnin risteilyn jälkeen saavuimme Valamon satamaan. Valamossa meillä oli lounaan jälkeen opastuskierros. Kierroksella tutustuimme Vanhaan sekä Uuteen kirkkoon. Kierroksen päätti videoesitys. Ostoskierroksen jälkeen olikin kotimatkan vuoro.

PUOLENTOISTA VUODEN ODOTUKSEN JÄLKEEN PÄÄSIMME IRTI!

Otsikossa mainittu aika siinä kului kun olimme viimeksi isommalla porukalla koolla ja reissun päällä. Nyt meitä oli reissussa mukana 58 henkilöä!
Lähdimme tilausajoliikenne Lampisen bussilla 12.7. sunnuntaina aamupäivällä kohti Laukaata, kohteina perinnekylä Tupaswilla ja Kuusan Nuorisoseuran ylläpitämä Kanavateatteri.
Tupaswillassa meillä oli mainio tunnin mittainen opastettu kierros. Tutustuttiin hirsirakentamiseen sekä vanhojen koneiden ja museoesineiden kokoelmiin ja kierroksen päätteeksi söimme hyvin!

Ruokailun jälkeen siirryttiin 10 minuutin ajomatkan päässä sijaitsevaan Kanavateatteriin missä vietimme parituntisen kesäisen maalaiskomedian, "Korkeuskammoa Kuusniemellä" parissa. Hauskaa oli seurata veijareiden, ihan vain hiukan alkoholisoituneen kanttori Piiparisen ja pomminrakentaja Kylmälehdon edesottamuksia sekä myös kaikkien muiden Kuusniemen "silmäätekevien"! Esityksen väliajalla nautimme hilloisen munkin kera väliaikakahvit.

Kesäisen lämmin kiitos Tupaswillan ja Kanavateatterin väelle esiintyjineen. Kiitos myös bussin kuljettaja Marttilan Jarille sekä retkemme osallistujille!

Alla kuvagalleria sihteeri Pirkon ja matkan vetäjä Pertin kameroista. Klikkaa kuvaa saat sen suuremmaksi. Ole hyvä!

Ryhmämme Tupaswillan päärakennuksen edessä jossa ruokailimme.